EU schválila polské PKN Orlen koupi rafinerie Mažeikiu

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. listopadu (ČTK) - Polská petrochemická skupina PKN Orlen dostala dnes od Evropské komise svolení ke koupi litevské rafinerie Mažeikiu Nafta za 2,6 miliardy dolarů. Největší polská zahraniční investice udělá z PKN předního zahraničního kupce ruské ropy. Tu mimo jiné nakupují i rafinerie jejího českého dceřiného holdingu Unipetrol.

Komise posuzovala převzetí jediné pobaltské rafinerie od května, kdy PKN a prodávající ruský podnik Jukos International transakci oznámily. Koupi litevské rafinerie polskou firmou podporovali politici v Litvě i Polsku, transakce však vzbudila nelibost v Kremlu.

Ruská strana v létě po menší havárii odstavila Mažeikiu od ropovodu a dodnes dodávky neobnovila. Podnik tak musí odebírat dražší ropu z tankerů. Moskva se tím podle analytiků snaží dosáhnout toho, aby PKN od transakce odstoupila. To však PKN nehodlá a plán převzetí potvrdila firma i poté, co rafinerii minulý měsíc postihl těžký požár. Šéf PKN Igor Chalupec tento týden zopakoval, že dohodnutá cena za Mažeikiu platí.

Rafinerie minulý měsíc kvůli požáru výrazně omezila výrobu a snížila odhad letošního zisku. Zatímco v červenci odhadovali manažeři rafinerie její zisk na 205 milionů, nyní je to jen 88 milionů dolarů. Před požárem rafinerie zpracovávala denně 20.000 tun ropy, dnes je to 15.000 tun a opravy budou trvat asi osm měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK