Ropa klesla na 59 dolarů, OPEC se neshoduje na další redukci

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes oslabily o zhruba dolar k 59 dolarům na barel a ztratily celý pondělní přírůstek. Během dne se ukázalo, že ropný kartel OPEC není jednotný v otázce dalšího omezení těžby. Proti tomuto kroku se dnes vyjádřil zástupce Kuvajtu a nutnost snížení dodávek zpochybnil překvapivě i Írán.

Americká lehká ropa klesla v závěru newyorského obchodování o 1,02 dolaru na rovných 59 dolarů za barel. Severomořská ropa Brent ztratila také jeden dolar a končila kolem 58,70 USD.

Ceny vzrostly v pondělí o necelý dolar v reakci na další útoky v Nigérii a především na vyjádření saúdského ministra ropného průmyslu Alí Nuajmího. Ten řekl, že pokud ropný trh zůstane rozkolísaný, podnikne OPEC na zasedání 14. prosince další kroky. Rovněž prezident OPEC Edmund Daukoru řekl, že organizace by se na prosincovém zasedání měla dohodnout na dalším omezení dodávek.

Dnes však kuvajtský ministr šajch Alí Džarrá Sabah řekl, že říjnová dohoda o snížení těžby o celkem 1,2 milionu barelů denně trh úspěšně stabilizovala. To by nasvědčovalo tomu, že Kuvajt další omezení těžby na prosincovém zasedání organizace nepodpoří. Také zástupce Íránu uvedl, že v případě stabilizace cen by se dodávky již snižovat nemusely.

Nuajmí v pondělí uvedl, že na trhu jsou nyní velmi vysoké zásoby, takže bude asi nutné dodávky dále omezit. V tomto názoru jej dnes podpořil katarský ministr Abdalláh Attijá, který řekl, že trh je nadále rozkolísaný a potřebuje další zákrok.

Mezitím nadále trvají pochybnosti nad tím, zda nynější dohodu budou plnit všichni členové OPEC. Americký Úřad pro energetické informace dnes uvedl, že podle jeho odhadu organizace reálně sníží těžbu jen o 745.000 barelů denně.

Cena ropy se dostala na dosavadní maximum nad 78 dolary v červenci, poté však ztratila až 25 procent klesla. Poslední měsíce se obchoduje v rozpětí 57-62 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK