Deutsche Bahn připravuje velké investice, myslí i na Prahu

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. listopadu (ČTK) - Německá státní železniční společnost Deutsche Bahn hodlá expandovat po celé Evropě a má na to pro příštích pět let připravenu sumu až 12,5 miliardy eur. Mimo jiné se zajímá i o vstup do kolejové přepravy na území města Prahy, napsal ve středečním vydání německý list Süddeutsche Zeitung.

List se odvolává na dopis, který o záměru Deutsche Bahn sepsal pro zákonodárce šéf firmy Hartmut Mehdorn a který odhaduje sumu investic na 7,5 až 12,5 miliardy eur. Za možné cíle firma označila státní železniční přepravce ve východní Evropě, služby ve městech jako Praha, Stockholm a Lyon a firmy z oboru logistiky.

Země východní Evropy se na Deutsche Bahn stále více obracejí jako na předního adepta na koupi jejich zadlužených a dotovaných železničních přepravců v rámci garance dlouhodobého provozu, uvádí dopis. Mehdorn uvedl, že firma by na tyto akvizice potřebovala jednu miliardu až tři miliardy eur.

Deutsche Bahn dále chce zlepšit železniční přístup k Severnímu a Baltskému moři a expandovat na poli přepravy zboží mezi Čínou a Evropou. "Spolu s ruským železničním přepravcem pracujeme na transsibiřském pozemním mostu mezi Asií a Evropou," uvedl Mehdorn podle listu.

Vláda chce nyní Deutsche Bahn částečně privatizovat a kancléřka Angela Merkelová dnes sdělila, že se odehraje formou uvedení akcií firmy na burzu. O plánu prodat na trhu 49 procent akcií DB budou ve středu jednat experti stran vládnoucí velké koalice. Privatizaci brzdí spor o to, zda by měla být firma prodána spolu se 34.000 kilometry německých tratí, nebo zda bude infrastruktura převedena na oddělenou firmu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK