Americké akcie v úterý vzrostly díky volbám a dolar klesl

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úterý vzrostly díky volbám a Dow Jonesův index dosáhl nového denního maxima. Investoři sázeli na to, že povolební situace udrží v USA politiku vstřícnou podnikům. Akciím pomohl vzhůru i pokles cen ropy o dvě procenta, který naznačuje, že firmám klesnou výdaje na energie a pohonné hmoty.

Dow Jonesův index vzrostl o 51,22 bodu na 12.156,77 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 9,93 bodu na 2375,88 bodu. Oba indexy si tak připsaly 0,42 procenta. DJI dosáhl nového denního maxima 12.196,32 bodu.

Mezi akciemi Dow Jonesova indexu si nejvyšší zisk připsal strojírenský koncern Boeing díky zprávě, že se FedEx rozhodl koupit 15 strojů 777. Na trhu Nasdaq zlepšily náladu pozitivní komentáře makléřů k softwarové firmě Adobe Systems a k výrobci internetových zařízení Cisco Systems.

V amerických kongresových volbách uspěli demokraté, kteří byli dosud v opozici. Poprvé od roku 1994 se jim podařilo získat kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a stále mají šanci ovládnout i Senát. Bílý dům už uznal porážku v boji o dolní komoru a vyjádřil ochotu spolupracovat s demokraty v klíčových otázkách Iráku a války s terorismem.

Dolar oslabil, protože devizový trh přijal předběžné výsledky voleb opatrně. "Vzhledem k tomu, že volební výsledky ještě nemáme v ruce, a k nejistotě na trhu, je snadné dolar prodávat," uvedl jeden z obchodníků.

Kurz eura se v New Yorku za celý den zvýšil o 0,4 procenta na 1,2771 USD, během dne ale dosáhl nejvyšší hodnoty 1,2819 USD. Vůči jenu dolar klesl o půl procenta na 117,65 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK