Inflace klesla na 1,3 procenta, nejníže od května 2005

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v říjnu zpomalilo na 1,3 procenta ze zářijových 2,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad s tím, že jde o nejnižší růst od května 2005. Klesly především ceny zemního plynu, pohonných hmot a potravin. Vývoj předčil očekávání analytiků, kteří míru inflace odhadovali na 1,5 až 1,7 procenta. Proti září se ceny snížily o 0,5 procenta.

V bydlení se v říjnu projevilo zpomalení cenového růstu zemního plynu na 0,4 procenta z 24,6 procenta v září. Ceny zemního plynu zaznamenaly nejnižší meziroční cenový růst od října 2004. U potravin se zmírnil meziroční růst cen zejména u pekárenských výrobků a obilovin, čerstvé zeleniny a ovoce mírného pásma. V oddíle rekreace a kultura přestalo v meziročním srovnání působit zvýšení rozhlasových a televizních koncesionářských poplatků z loňského října. V dopravě se prohloubil pokles cen pohonných hmot, které byly meziročně nižší o 10,8 procenta.

Růst cen nadále nejvíce ovlivňovaly ceny bydlení, kde ceny elektřiny byly vyšší o 9,0 procenta, tepla o 8,1 procenta a tuhých paliv o 10,9 procenta. Z potravin nejvíce vzrostly ceny brambor, a to o 95,2 procenta. Dále se zvýšily ceny běžného pečiva, chleba a čerstvé zeleniny.

Ceny zboží podle statistiků meziročně vzrostly o 0,3 procenta a ceny služeb o 3,0 procenta.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen způsobilo zejména snížení cen v bydlení a dopravě. V bydlení klesly ceny zemního plynu o 5,5 procenta. V dopravě pokračovalo druhý měsíc snižování cen pohonných hmot, které v říjnu představovalo rovněž 5,5 procenta. Levnější byly i některé potraviny, zejména čerstvá zelenina a ovoce mírného pásma. Ceny pekárenských výrobků a obilovin po šesti měsících růstu klesly v říjnu o 1,7 procenta. Opačně působil růst cen oděvů a obuvi, který způsobily zejména vyšší ceny nového sortimentu zimního oblečení a bot. Z potravin vzrostly ceny kávy, jižního ovoce, mouky, kakaa, brambor.

Ceny zboží meziměsíčně klesly o 0,8 procenta a ceny služeb o 0,1 procenta.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 2,7 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu nižší než v září.

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR zřejmě pod průměrem. Ve 25 členských zemích byl podle předběžných údajů Eurostatu meziroční přírůstek harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) v září 1,9 procenta. Nejrychleji rostly ceny v Lotyšsku a Maďarsku, a to shodně o 5,9 procenta. Naopak nejméně stouply ve Finsku, a to o 1,3 procenta.

V ČR podle předběžných výpočtů klesl meziměsíčně HICP v říjnu o 0,5 procenta, meziročně zpomalil na 0,8 procenta z 2,2 procenta v září. Bleskový odhad meziročního růstu harmonizovaného indexu spotřebitelských cen pro eurozónu za říjen 2006 je 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK