RB: Nezaměstnanost byla v říjnu nejnižší od konce roku 1998

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku klesla v říjnu na nejnižší úroveň od konce roku 1998. Čerství absolventi se již uchytili na trhu práce, naplno se před zimou rozjeli stavební podniky, k tomu všemu pak nové příležitosti vytvořil ekonomický růst, reagoval na dnešní údaje MPSV analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Míra nezaměstnanosti se v říjnu snížila na 7,4 procenta ze zářijových 7,8 procenta.

Do konce roku by nezaměstnanost měla podle něj vydržet pod hranicí osmi procent. Průměrná míra lidí bez práce bude letos 8,2 procenta a příští rok 7,8 procenta, odhadl. "Zbývá už jen "maličkost". Aby politici pochopili, že až ekonomika zpomalí, tak beze změn na trhu práce fronty na úřadech práce opět rychle narostou," poznamenal.

Více práce spolu s letošní průměrnou mzdou přes dvacet tisíc korun dává podle jeho slov dohromady nárůst kupní síly domácností. Proti poptávkové inflaci zavelí v prvním čtvrtletí příštího roku Česká národní banka k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, upozornil Michl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK