ÚOHS pokutoval DPÚK za srpnové přerušení dopravy na Ústecku

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. listopadu (ČTK) - Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) musí zaplatit za srpnové přerušení autobusové dopravy na severu Čech pokutu 700.000 korun. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) firma zneužila dominantního postavení. O odstávce dopravy měla krajský úřad informovat dříve, řekl novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina. Dopravce se může odvolat.

Ústecký kraj zažil dopravní kolaps začátkem srpna a v září, kdy na čtyři dny přestaly jezdit autobusy DPÚK. Samospráva smlouvu dopravci vypověděla, protože požadoval pro letošní rok na uhrazení ztráty z osobní dopravy 315 milionů korun, což kraj odmítl zaplatit, protože podle hejtmana byla částka příliš vysoká. Do 8. září ještě zajišťoval dopravu DPÚK na základě tzv. vrchnostenského nařízení krajského úřadu. Od té doby jezdí na autobusových linkách v regionu několik dopravců.

O zneužití dominantního postavení hovořil antimonopolní úřad už začátkem září, kdy firmě poslal své výtky. DPÚK v odpovědi požádal, aby úřad zahájené správní řízení zastavil. "Zajišťování dopravní obslužnosti je činnost, která je přísně regulována státem. Je otázka, nakolik může ÚOHS ochránit hospodářskou soutěž v prostředí, v němž byla soutěž z principu věci vyloučena," uvedl DPÚK ve svém vyjádření. Později firma na ÚOHS poslala další důkazy, které měly potvrdit její nevinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK