NKÚ: Financování veřejné železniční dopravy je neprůhledné

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Hrazení ztrát osobní dopravy Českých drah ze státního rozpočtu je neprůhledné. Ztráty ČD se dají těžko ověřit a ministerstvo dopravy dostatečně nekontroluje nakládání s dotacemi na veřejnou dopravu. Uvádí to zpráva NKÚ, kterou ČTK poskytla mluvčí úřadu Radka Burketová.

Ministerstvo dopravy působí podle zákona jako objednatel rychlíkových spojů a hradí drahám ztrátu, která z této veřejné služby plyne. A právě podmínky financování veřejné dopravy nejsou podle NKÚ jasně stanoveny.

"Vymezení rozsahu dopravních potřeb státu není upřesněno. Není tedy stanoveno, v jakém rozsahu mají být poskytovány dopravní služby pro potřebu státu a jaké potřeby veřejnosti mají být jimi uspokojovány," řekl prezident NKÚ František Dohnal. Proto podle něj není ani možné určit množství peněz, které mají na osobní dopravu plynout ze státního rozpočtu.

Kontrola NKÚ se uskutečnila v letech 2004 až 2006. V tomto období zaplatilo ministerstvo dopravy drahám více než 7,5 miliardy korun, aniž by věrohodně odůvodnilo množství těchto prostředků, řekl Dohnal.

Výpočet ztráty Českých drah tak není podle NKÚ transparentní, a tudíž ho není možné dostatečně prověřit. Výpočet ztráty vychází z nákladů a výnosů celé dopravní infrastruktury, kdežto objednávka státu je vymezena jednotlivými spoji, dodává Dohnal.

MD také podle NKÚ nedostatečně kontroluje plnění podmínek, které si samo stanovilo ve smlouvě o poskytování služeb veřejné dopravy.

České dráhy hospodaří každoročně se ztrátou. V roce 2005 vykázala osobní doprava před započtením státních úhrad ztrátu přes deset miliard korun. Nákladní doprava naopak měla zisk téměř dvě miliardy. V roce 2007 má být nákladní doprava vyčleněna do dceřiné společnosti, a právě proto je nutné podle Dohnala vyřešit problémy s financováním dopravy osobní. Kumulovaná ztráta od založení akciové společnosti v roce 2003 byla ke konci června letošního roku téměř 11 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK