Stavba nového závodu Huyndai má začít na přelomu února a března

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. listopadu (ČTK) - Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech předpokládá, že stavbu výrobního závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zahájí na přelomu února a března, což je termín, kdy by měla obdržet stavební povolení. Na tiskové konferenci to řekl mluvčí společnosti Petr Vaněk. Závod se původně měl začít stavět už v prosinci, což ale firma kvůli průtahům v řízení pro vydání územního rozhodnutí nemůže stihnout. Posun termínu ale podle Vaňka neohrozí plánované zahájení výroby automobilů v roce 2008.

"Zatím stále platí, že výroba automobilů by měla být zahájena ve čtvrté čtvrtině roku 2008," dodal. Podle něj je rovněž reálné, aby jihokorejská automobilka měla v severomoravských průmyslových zónách deset subdodavatelů z Jižní Koreje. Zatím jich sem z této země zamířilo sedm, dva z nich, dceřiné firmy Hyundai Mobis a Hysco, budou působit přímo v areálu automobilky.

V majetku společnosti Hyundai je podle Vaňka 200 hektarů z 260hektarové nošovické zóny. O zbylých 60 hektarů, které patří krajského úřadu, projevila podle něj zájem nejmenovaná korejská firma. "Nejedná se o dceru Hyundai," dodal Vaněk bez dalších podrobností.

Mluvčí hejtmanství Šárka Swiderová pro ČTK uvedla, že zatím nemůže nic bližšího sdělit. "Samozřejmě o zájmu o tento pozemek víme, ale kraj velmi dobře zváží, jestli tuto plochu pro další podnikání uvolní a za jakých podmínek," dodala.

"Osmnáctého prosince by mělo nabýt právní moci územní rozhodnutí na terénní úpravy, kdy dojde k srovnání, zhutňování a vyrovnání výškových rozdílů v rámci zóny. Na tyto práce není nutné stavební povolení. Na konci prosince by mělo nabýt právní moci územní rozhodnutí pro samotnou výstavbu, a tehdy má společnost Hyundai možnost požádat o stavební povolení, což pochopitelně učiní. Termín pro vydání stavebního povolení a zahájení samotné stavby výrobních a administrativních objektů předpokládáme na přelomu února a března," upřesnil Vaněk.

Kvůli stavbě automobilky Hyundai začala na začátku listopadu skrývka ornice v nošovické zóně, což podle Vaňka potrvá maximálně dva měsíce. Množství úrodné hlíny z bývalých zemědělských polí, které odpovídá čtvrt milionu kamionů, se během té doby rozveze do okolních vesnic. Například Raškovicím pomůže vyřešit letitý problém s kontaminací půdy kadmiem a olovem, který vznikl působením místní firmy. Před skrývkou ornice nechal Hyundai dočasně přestěhovat 950 vzrostlých stromů, aby nepřekážely při stavbě, a pak je vrátí zpátky.

Hyundai podle Vaňka plánuje, že do Vánoc uskuteční na své náklady jeden až dvě výpravy obyvatel z Nošovic a okolí do západoslovenské Žiliny, kde má výrobní závod sesterská automobilka Hyundai, Kia Motors. V Žilině se zatím byli podívat úředníci z krajského úřadu a radnic z okolí. Rovněž chystá obsáhlejší brožurku s informacemi o stavbě v Nošovicích, kterou chtějí rozvést lidem žijícím ve 12 obcích kolem Nošovic. Podobnou brožurku, ale útlejší, dostali dříve obyvatelé Nošovic.

Závod společnosti Hyundai v Nošovicích bude zásobovat evropský trh, stát bude přibližně miliardu eur (zhruba 28 miliard korun) a měl by vyrábět 200.000 automobilů ročně. Po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů a 600.000 převodovek. Korejský investor slibuje, že nošovická továrna zaměstná do roku 2010 přes 3500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK