EK: Pomoc od státu pro Třinecké železárny byla v pořádku

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes rozhodla, že pomoc, kterou před lety poskytl stát Třineckým železárnám, byla v pořádku. Řekl to eurokomisař Vladimír Špidla. Brusel zkoumal, zda pomoc odporovala právu EU a byla neslučitelná s programem restrukturalizace.

"Jsem rád, že Evropská komise potvrdila tehdejší rozhodnutí vlády, které stabilizovalo české hutnictví," uvedl Špidla, jehož kabinet si tehdy pomoc pro Třinecké železárny vymohl.

EK zkoumala, zda cena, kterou vláda (konsolidační agentura) v dubnu 2004 zaplatila za odkoupení akcií firmy Ispat Nová huť od Třineckých železáren, byla skutečně tržní cenou. Třinec vlastnil 10,54 procenta akcií Nové huti a prodal je za 1250 korun za kus.

Další pochybnosti v minulosti vyvolávala transakce, jíž česká vláda převedla na Třinecké železárny 10.000 jejich vlastních akcií za 40 procent nominální hodnoty. Rozdíl mezi touto cenou a plnou hodnotou byl koncipován jako státní pomoc určená na projekty zahrnující vědu a výzkum, ochranu životního prostředí, školení či rekvalifikaci pracovníků a uzavírání některých provozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK