Pojišťovny vybraly do konce září na pojistném o tři procenta více

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Pojistný trh roste v letošním roce pouze mírným tempem. Pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném podle předběžných výsledků 89,5 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 2,8 procenta. ČTK informaci zjistila na webových stránkách České asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 99procentním podílem na trhu.

Za celý minulý rok pojistný trh vzrostl o 3,5 procenta na 115,5 miliardy korun. Neživotní pojištění dosáhlo ve třech letošních kvartálech 55,6 miliardy Kč, což znamenalo meziroční nárůst o 2,2 procenta.

Životní pojištění se 33,9 miliardy Kč předepsaného pojistného vzrostlo proti srovnatelnému období 2005 o 3,7 procenta. Podobně jako loni lze tento nízký růst přičíst přetrvávající stagnaci jednorázově placeného pojistného, které kleslo o pět procent na 8,7 miliardy Kč. Naopak běžně placené pojistné se zvýšilo o 7,1 procenta na 25,2 miliardy korun.

Dynamika výdajů domácností na pojistnou ochranu se snižuje i podle studie Českého statistického úřadu. Klesá jak podíl těchto výdajů na celkových běžných výdajích domácností v případě neživotního pojištění, tak dosti výrazně i nárůst částek, které posílají lidé každoročně do pojišťoven v podobě pojistného u životního pojištění.

Odborníci vysvětlují tento vývoj změnou finančního chování domácností směrem k preferenci zadlužení před spořením, konkurenci jiných finančních produktů či nižším zhodnocením investovaných peněz. Také se prý nevyskytoval žádný neobvyklý podnět, jako je změna státní podpory či hrozba jejího ukončení, což vždy krátkodobě zvyšuje zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK