Ceny cigaret asi neporostou tak rychle, jak chtěla minulá vláda

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Sněmovna dnes schválila změny sazeb spotřební daně u tabákových výrobků. Ceny cigaret pravděpodobně nebudou růst tak rychle, jak původně plánovala bývalá vláda ČSSD. Podle některých odhadů by například krabička Peter mohla stát v příštím roce 55 korun místo původně plánovaných 60 korun. Podle ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) by cigarety mohly zdražit v průměru asi o deset korun.

Neúspěšní byli ale dnes poslanci ODS ve snaze snížit spotřební daně z benzinu o 1,30 koruny za litr. Snížení navrhovali také u motorové nafty, a to o 40 haléřů na litr.

Tlustý schválenou změnu ocenil a uvedl, že zvolené sazby spotřební daně u cigaret kopírují minimální sazby stanovené EU.

Skutečný termín, od kdy budou ceny cigaret vyšší, je ale zatím ve hvězdách. Sněmovna sice odhlasovala účinnost předlohy od 1. března 2007, trh ale musí počítal s tím, že výrobci a prodejci se předzásobí. Například ještě nyní se prodávají cigarety za ceny, které již byly úpravou spotřební daně změněny od dubna letošního roku.

Právě otázce předzásobení věnovali poslanci pozornost i při práci na schválené novele. Dnes odhlasovali, že prodejci a výrobci se budou moci předzásobit pouze v řádu několika týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK