Americké akcie kvůli volební nejistotě stagnují

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Americké akciové indexy se dnes dopoledne příliš nepohybovaly, protože trhy ochromuje nejistota ohledně výsledku voleb do Senátu. Zatímco v úterý akcie rostly v nadějích na pat, který by znamenal klid pro podnikání, dnes se spíše objevují obavy z toho, že dosud opoziční demokraté by po Sněmovně reprezentantů mohli získat i většinu v horní komoře Kongresu.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších amerických akciových titulů klesl v poledne newyorského času o 0,14 procenta na 12.139 bodů. Index technologického trhu Nasdaq zůstal bez hnutí na úterních 2375 bodech.

"Přetrvávající nejistota ohledně osudu Senátu způsobuje, že trh se vzdává části zisků z minulých dní," řekl agentuře Reuters hlavní analytik firmy PNC Advisors Jeff Kleintop. Z hlediska vývoje ekonomiky a firemních zisků je však situace nadále příznivá, dodal.

Klesaly akcie velkých farmaceutických firem Merck a Pfizer, zčásti v obavách z plánů demokratů tlačit na levnější léky v rámci zdravotního programu pro seniory a podřídit sektor větší kontrole. Po tlakem byly i akcie maloobchodního gigantu Wal-Mart, který bude asi dalším terčem zvýšeného dohledu levicových demokratů.

Rostly naopak akcie ropných společností, i když podle analytiků jsou to právě ony, které by měly na vítězství demokratů doplatit nejvíce. Ropnému sektoru však dnes pomáhalo oživení cen ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK