Sněmovna souhlasí s tím, aby si ČR vzala úvěr na prevenci záplav

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Sněmovna dnes schválila návrh zákona, který má republice umožnit vzít si u Evropské investiční banky (EIB) úvěr do devíti miliard korun. Předlohu nyní posoudí Senát a prezident. Peníze mají sloužit na financování protipovodňových opatření.

Návrh navazuje na rozhodnutí minulé vlády z počátku května, která schválila záměr zřídit při ministerstvu zemědělství protipovodňový fond. Měl by mít formu zvláštního účtu, na němž se má v první fázi z různých zdrojů soustředit 15 miliard.

Kabinet plánoval, že osm až deset miliard korun účet vydá na protipovodňová opatření v letech 2007 až 2010. Kromě úvěru od EIB, splatného do 30 let, má zvláštní účet shromáždit ještě dvě miliardy ze státního rozpočtu a čtyři miliardy z privatizace.

Peníze by se podle dřívějšího vyjádření ministerstva zemědělství mohly vzhledem ke všem potřebným legislativním změnám a délce legislativního procesu začít používat v příštím roce. Suma 15 miliard podle ministerstva pokryje náklady na nutné protipovodňové kroky jen zčásti. Na kompletní ochranu by bylo třeba do roku 2021 vynaložit zhruba 50 miliard korun. Prostředky na tento účel by se proto měly do budoucna doplňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK