Microsoft zahájí prodej operačního systému Vista 30. ledna

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 8. listopadu (ČTK) - Americká softwarová společnost zahájí prodej svého dlouho očekávaného operačního systému Vista na maloobchodním trhu 30. ledna. Sdělil to dnes novinářům představitel Microsoftu Jim Allchin. Firmám, tedy zejména výrobcům počítačů, bude Vista k dispozici již před koncem listopadu. Česká verze by se měla na trhu objevit v únoru příštího roku.

Nová verze všudypřítomného systému Windows je již zcela hotová a připravena k zahájení dodávek, řekl Allchin podle agentury Reuters. Vista je po šesti letech první velkou aktualizací systému Windows a podnik její spuštění dlouho odkládal.

Zatím poslední verze operačního systému Windows je z roku 2001 a nese označení XP. Prodej systému Windows je pro Microsoft hlavním zdrojem příjmů, na nichž se podílí asi z jedné třetiny. Windows pracují asi na 90 procentech všech osobních počítačů, které ve světě fungují.

Microsoft podle Allchina očekává že přijetí Visty zákazníky bude "rychlé a okamžité". Dodal, že by k tomu zejména měly přispět zlepšené bezpečnostní prvky systému. "Podle mého názoru to je nejzabezpečenější systém, který je tu k dispozici, a je to určitě nejzabezpečenější systém, který jsme kdy prodávali," řekl.

Windows a jejich slabiny jsou také nejčastějším terčem počítačových virů. Každé druhé úterý v měsíci vydává firma pravidelné opravy, které na objevené díry reagují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK