Novým koordinátorem pro zavedení eura je Očko

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Novým národním koordinátorem pro zavedení eura se stal Petr Očko. Na návrh ministerstva financí ho výkonem této funkce pověřila na dnešním zasedání vláda. Očko ve funkci nahradí bývalého náměstka ministra financí Tomáše Prouzu.

"Pan Očko splňuje odborné předpoklady pro výkon této funkce," řekl premiér Mirek Topolánek. Nicméně zdůraznil, že Očko nebyl jmenován, ale pouze pověřen výkonem funkce. "Je otázkou, jak s touto situací naloží ministerstvo financí," dodal. Koordinace přijetí eura je podle něj zabezpečena.

Očko dosud působil jako zástupce národního koordinátora. Zároveň je vedoucí Organizačního výboru Národní koordinační skupiny pro zavedení eura.

Národní koordinační skupinu pro zavedení eura v ČR (NKS) tvoří vedle zástupců ministerstva financí a České národní banky i náměstci ministerstev průmyslu a obchodu, spravedlnosti, vnitra a zahraničních věcí. NKS zahájila činnost letos v únoru. Cílem skupiny je koordinovat veškeré aktivity nezbytné pro přijetí jednotné evropské měny. Skupina má za úkol vypracovat národní plán pro zavedení eura, který by měla vláda schválit ještě do konce roku.

Vláda již rozhodla právě na návrh skupiny, že by euro ČR měla přijmout k jednomu datu, tedy variantou tzv. velkého třesku. Dosud ovšem vláda kvůli problémům s veřejnými financemi nestanovila datum, kdy hodlá ČR do eurozóny vstoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK