Vláda: Zavedení zákoníku práce by stálo nejméně sedm miliard

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Zavedení levicí prosazeného zákoníku práce by stát přišlo na sedm miliard korun, tvrdí analýza ministerstva práce a sociálních věcí, kterou ve středu vyslechla vláda. Podle ministra Petra Nečase navíc zákoník obsahuje chyby. Proto ho menšinový kabinet ODS nepodporuje a chce jeho platnost o rok odložit. To se ale nelíbí mimo jiné odborům, které kvůli tomu svolaly na 25. listopadu demonstraci.

"Zákoník práce byl přijat v takovém chvatu a v takovém zmatku, že obsahuje obrovské množství chyb," řekl po jednání vlády novinářům Nečas. Právní analýzy podle něj ukazují, že vyžaduje novelizaci, která spočívá ve více než 80 bodech a spojuje v sobě opravu dalších 14 souvisejících zákonů. Návrh změn, které by měly opravit chyby, čítá 20 stran, dodal.

Zavedení nového zákoníku práce by si prý mohlo ze státního rozpočtu v příštím roce vyžádat čtyři miliardy korun, a to jen na proplacení pohotovosti na pracovišti. Souhrnné zvýšení nákladů ze státního rozpočtu, zdravotního pojištění a z veřejných rozpočtů v platové oblasti pak Nečas odhadl až na sedm miliard korun ročně.

"V této částce nejsou zahrnuty zvýšené náklady v soukromém sektoru. Celkové náklady proto budou ještě vyšší," dodal. Podle premiéra Mirka Topolánka přitom současná vláda ani předchozí kabinet Jiřího Paroubka(ČSSD), který připravoval rozpočet na příští rok, s těmito penězi v jeho návrhu nepočítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK