MfD: Plyn bude od ledna levnější, elektřina ale podraží

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Cena plynu pro domácnosti od ledna poklesne o dvě až tři procenta. S odvoláním na propočty Energetického regulačního úřadu (ERÚ) to ve svém dnešním vydání napsala Mladá fronta Dnes. Naopak elektrický proud podraží zhruba o osm procent.

Lidem tak cena plynu klesne už podruhé za sebou, od října zlevnil po řadě předchozích zdražení v průměru o 5,5 procenta. Zdražení elektřiny je o necelé jedno procento nižší než v loňském roce.

Přesná čísla o cenách plynu a elektřiny na příští rok zveřejní regulační úřad koncem listopadu.

Ke zlevnění plynu dojde hlavně díky poklesu cen ropy, který v poslední době sráží i ceny pohonných hmot. Naproti tomu elektřina podraží hlavně kvůli výraznému růstu cen, za které proud dodává energetický kolos ČEZ.

Už v dubnu však může plyn podle MfD znovu o několik procent zdražit. Regulace konečných cen plynu pro spotřebitele totiž příští rok skončí, v lednu je úřad stanoví naposledy. Pak už bude ceny určovat trh. Podle předsedy ERÚ Josefa Fiřta se však domácnosti skokového zdražení plynu obávat nemusejí. "Připravujeme mechanismus ochrany, protože víme, že trh nefunguje," řekl Fiřt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK