Dow Jonesův index vystoupil na nový rekord, pomohly volby

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve středu pokračovaly v růstu, který den předtím přerušily. Hodně pomohly kongresové volby, které ukončily negativní rétoriku mezi politiky, částečně se ale o lepší náladu postaral i Microsoft. Ten stanovil datum zahájení prodeje nového operačního systému, což pomohlo akciím výrobců počítačů.

Dow Jonesův index zpevnil o 19,77 bodu a den uzavřel růstem o 0,16 procenta na novém rekordu 12.176,54 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,21 procenta na 1385,72 bodu, nejlépe si ale vedl index technologického trhu Nasdaq Composite. Ten zpevnil o 0,38 procenta na 2384,94 bodu, i když během dne byl i v záporných hodnotách, podobně jako další indexy.

Výsledky do kongresových voleb v USA ukázaly, že Američanům se příliš nezamlouvají myšlenky republikánů, takže kontrolu nad Senátem i Sněmovnou reprezentantů získali demokraté. Na porážku republikánů současného prezidenta George Bushe už reagoval ministr obrany Donald Rumsfeld, který odstoupil z funkce.

Rumsfeldova rezignace ale tvrdě dolehla na akcie zbrojních koncernů. Lockheed Martin oslabil o 1,2 procenta, Northrop Grumman o 2,1 procenta a Raytheon o 1,5 procenta. Ztrátám se ale nevyhnuly ani menší podniky v silné fázi růstu, jako je Ceradyne. Rumsfeld byl klíčovou osobou, která dohlížela na boj amerických jednotek v Iráku.

Investoři mají obavy, že demokraty ovládaný Kongres bude méně přátelský vůči podnikatelským kruhům. To by mohlo znamenat horší časy především pro firmy z obranného a farmaceutického sektoru. Neplatí to ale vždy. Analytici sice považují vládu republikánů za lepší volbu pro byznys, než by byla vláda demokratů či Kongres ovládaný demokraty. Historie nicméně ukazuje, že vývoj akciových trhů pod demokraty nijak netrpí.

"Panuje zde přesvědčení, že v Iráku nám to nejde tak, jak si řada lidí představovala. Navíc nás přítomnost v Iráku stojí opravdu hodně peněz, což nám ničí rozpočet" uvedl hlavní analytik společnosti Bingham Legg Advisers Hans Olsen.

Navzdory příznivým zprávám se ale akcie Microsoftu příliš nevyznamenaly. Jejich kurz vzrostl o pouhou desetinu procenta na 29,98 USD. Microsoft ve středu oznámil, že nová verze operačního systému, který nese název Vista, bude na trhu od 30. ledna. Zpráva ale pomohla počítačovým firmám, takže například Hewlett-Packard zpevnil o 0,5 procenta. Během dne se také začaly zvyšovat ceny akcií ropných společností.

Na devizovém trhu se kurz dolaru příliš neměnil a investoři si všímali spíše nadcházejících statistických údajů. Dnes odpoledne bude zveřejněna zpráva o stavu zahraničního obchodu USA za září a většina ekonomů očekává pokles deficitu. Dolar k euru zpevnil na 1,2759 z předchozích 1,2771 USD a k japonskému jenu vystoupil na 117,8 proti 117,67 JPY. Euro k jenu zůstalo beze změn na 150,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK