CBW: Esso otevře v ČR do konce roku další tři čerpací stanice

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Provozovatel čerpacích stanic Esso otevře v letošním roce další tři čerpací stanice. Uvedl to v rozhovoru pro Czech Business Weekly jednatel tuzemské společnosti Esso Seppo Parikka. Server Euro OnLine přitom minulý týden uvedl, že Esso se chystá své čerpací stanice v ČR prodat. Parikka však odmítl tuto zprávu komentovat.

Parikka dodal, že Esso chce i nadále rozšiřovat místní síť a investovat do nových stanic. Ročně plánuje otevřít tři až čtyři nové benzinové pumpy. Mezi nejzajímavější oblasti pro firmu patří dálnice, Praha, oblast kolem 40 kilometrů od centra Prahy, Brno a jižní Morava.

Dvě nové čerpací stanice budou ve městě Navažov v severních Čechách, blízko dálnice D8 mezi Ústím nad Labem a hranicí s Německem. Třetí pak ve městě Strašnov blízko Mladé Boleslavi.

Server Euro OnLine 2. listopadu napsal, že všech 41 čerpacích stanic Esso v tuzemsku je na prodej. Vlastníkem tuzemské společnosti Esso, která pumpy v Česku provozuje, je německá firma Esso Deutschland. Ta patří do skupiny americké průmyslové společnosti ExxonMobil. K zájemcům o čerpací stanice Esso by podle analytika mohli patřit největší hráči trhu, tedy společnosti OMV, Benzina a Shell.

Tržby společnosti Esso se loni zvýšily na 6,8 miliardy Kč z 6,2 miliardy v roce 2004, dodal CBW.

V České republice působilo ke konci loňského roku podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu 2212 čerpacích stanic. Zhruba čtvrtina stanic patřila zahraničním společnostem. Jedničkou na českém trhu podle objemu prodeje je rakouská OMV, která provozuje přes 210 stanic a její podíl na trhu činí 18 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK