CBW: Cukrovary TTD chtějí v Česku expandovat a koupit kvóty ES

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Zatímco cukrovary Eastern Sugar (ES) oznámily, že v Česku zastaví výrobu, jejich rival Cukrovary TTD usilují o expanzi. Největší producent cukru v Česku oznámil, že chce během tří let investovat 1,5 až dvě miliardy korun do koupě kvót od ES a do produkce bioetanolu. Definitivně o tom podnik ale ještě nerozhodl. Informuje o tom týdeník Czech Business Weekly.

Investice zahrnuje výstavbu nového lihovaru, uvedl generální ředitel a předseda představenstva Cukrovary TTD Oldřich Reinbergr. Lihovar bude vyrábět etanol i bioetanol a společnost ho chce postavit u svých provozů v Českém Meziříčí nebo v Dobrovicích. Kvůli nedostatcích v legislativě o výrobě a využití biopaliv ale Cukrovary TTD s konečným rozhodnutím o investici váhají, dodal Reinberger.

Cukrovary TTD mají 44 procent tuzemského trhu. Do svého rozvoje a výstavby nových závodů firma podle Reinbergra od roku 1992 investovala zhruba tři miliardy až 3,5 miliardy korun.

Hlavními vlastníky Cukrovarů TTD jsou francouzská skupina Tereos a německý Nordzucker. Ve fiskálním roce do loňského září Cukrovary TTD vytvořily čistý zisk 443 milionů korun z tržeb 3,8 miliardy.

Trh s cukrem v Evropské unii prochází reformou, která sníží garantované ceny. Eastern Sugar chce v Česku, na Slovensku a v Maďarsku zavřít pět cukrovarů a za stanovenou kompenzaci může prodat kvóty unii. Z celkové roční kvóty 454.862 tun pro ČR je podíl ES 102.473 tun. Prodejem své kvóty by ES mohla od restrukturalizačního fondu unie získat přes 74,8 milionu eur, napsal týdeník Czech Business Weekly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK