Odbory jsou připraveny odvolat demonstraci proti odkladu zákoníku

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Odbory jsou připraveny zrušit demonstraci proti odkladu zákoníku práce, kterou svolaly do Prahy před Úřad vlády na 25. listopadu. Neuspořádají ji ale jen tehdy, pokud by ODS od prosazování ročního odložení nového kodexu upustila. ČTK to dnes po schůzce s úřadujícím předsedou KDU-ČSL Janem Kasalem řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Nový zákoník má platit od ledna. Odstupující vláda Mirka Topolánka (ODS) navrhuje roční odklad, norma podle ní obsahuje desítky chyb. "ODS musí říct zásadní slovo, zda na odkladu trvá. Pokud je přesvědčena o tom, že ho musí prosadit, pak budeme pokračovat ve všech aktivitách (demonstrace)," uvedl Štěch, který je i senátorem za ČSSD.

Novelu s ustanovením o ročním odložení normy by měli projednat zákonodárci. Podle Kasala ale není možné ji vzhledem k legislativním lhůtám do konce roku stihnout přijmout. Úřadující předseda lidovců dodal, že navíc při rozložení sil ve sněmovně nelze odklad prosadit. ČSSD a KSČM jsou proti. "Za sebe vidím demonstraci jako kontraproduktivní. Protest by byl proti něčemu, co nehrozí," řekl Kasal ČTK.

Ani podle Štěcha nemá odložení účinnosti reálnou šanci projít. Odbory se obávají spíš toho, že by se ustanovení o odkladu mohlo připojit k jinému zákonu v Senátu. V horní komoře má ODS většinu. Kasal nepovažuje "přílepek" k nějaké senátní normě za správnou cestu, KDU-ČSL by ho podle něj nepodpořila. Lidovci v minulosti nový pracovní kodex kritizovali. Kasal zdůraznil, že se jejich postoj nezměnil.

Odbory demonstrovaly na podporu zákoníku práce i loni v listopadu. Protestu se tehdy zúčastnilo kolem 25.000 lidí. Kodex ve sněmovně schválila ČSSD s komunisty i přes veto prezidenta. Kritici normy soudí, že snižuje konkurenceschopnost firem, zvyšuje náklady a poškodí ty, kteří shánějí práci. Zastánci naopak míní, že je to moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost a zachovává nezbytnou ochranu zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK