Koordinátor: Plán na zavedení eura posunut na konec března 2007

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - První verze národního plánu na zavedení eura v Česku musí být vypracována a předložena vládě do konce března 2007. Původně se počítalo s vypracováním do konce letošního roku. Plán bude obsahovat hlavní opatření a doporučení, která je potřeba v souvislosti s přípravou na zavedení eura učinit. Na dnešním tiskové konferenci to řekl pověřený národní koordinátor zavedení eura Petr Očko.

Datum přijetí eura v Česku zatím vláda neurčila. Podle Očka by se rozhodnutí o stanovení závazného termínu přijetí eura nemělo odsouvat dále než na podzim příštího roku. Samotné přijetí eura je podle něj technicky možné nejdříve v roce 2011.

Neurčení data přijetí eura Česku podle Očka vytkne Evropská komise, která by měla v počátku příštího týdne vydat hodnotící zprávu o stavu příprav na vstup do eurozóny v jednotlivých zemích.

Postoje k euru se v Česku liší. Třeba exportní firmy by si přály zavedení eura co nejdříve. Naopak spotřebitelé mají z eura strach, poněvadž se obávají zdražení zboží. Lidé a firmy mají o proces zavádění eura až nečekaně velký zájem. Z tohoto důvodu by se proto měly připravit speciální internetové stránky www.zavedenieura.cz, které jsou nyní jen odkazem na webové stránky ministerstva financí.

Vláda zatím schválila návrh na přijetí eura k jednomu datu, tedy variantou tzv. velkého třesku. Uvedený scénář vládě doporučila národní koordinační skupina. Zároveň vláda kvůli stavu veřejných financí konstatovala, že ČR v příštím roce nevstoupí do systému směnných kurzů ERM II.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK