ČEB získala od irské DEPFA CAS Bank úvěr 75 mil. eur

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Česká exportní banka (ČEB) získala od irské DEPFA ACS Bank úvěr ve výši 75 milionů eur (zhruba 2,1 miliardy korun), který použije na podporu českých exportérů. Splatnost úvěru je sedm let, řekl mluvčí ČEB Jan Stolár. ČEB zprostředkovává státní podporu exportu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s vývozem souvisejí.

"Banka získává zdroje za nejvýhodnějších podmínek, jakých kdy dosáhla při výpůjčních operacích na mezinárodních finančních trzích. Čerpání úvěru proběhne během listopadu letošního roku," uvedl Stolár.

ČEB je podle něj od svého založení koncipována jako specializovaná banka, která nedisponuje zdroji z depozit drobných vkladatelů. "Přijímané úvěry z mezibankovních a kapitálových trhů jsou proto pro ČEB stěžejní pro plnění základního cíle, a to nabídnout českým exportérům srovnatelné podmínky při financování vývozu jako mají jejich zahraniční konkurenti," podotkl Stolár.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service nedávno zvýšila rating ČEB pro dlouhodobé závazky v cizích měnách o tři stupně z dosavadního A1 na Aa1. Banka díky tomu může získávat levněji peníze z mezibankovních a kapitálových trhů. "Z toho mohou mít prospěch i klienti banky, kteří čerpají krátkodobé exportní i předexportní úvěry za tržních podmínek, uvedl již dříve Stolár.

Loni ČEB poskytla úvěry a vystavila záruky za více než 18 miliard Kč. Meziročně to je o 6,5 procenta více. Většina investic mířila do zemí mimo Evropskou unii. Největších objemů loni dosáhla podpora ČEB vývozcům a investorům v Ázerbájdžánu, Rusku, na Ukrajině a v dalších postsovětských zemích, ale také například v Nizozemsku. Většinu úvěrového portfolia ČEB tvoří financování exportu strojírenské produkce, která se na poskytnutých úvěrech ČEB podílí 97 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK