Francouzská ekonomika ve 3. čtvrtletí stagnovala

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 10. listopadu (ČTK) - Francouzská ekonomika ve třetím čtvrtletí nečekaně stagnovala. Růst druhé největší ekonomiky eurozóny tak zpomalil z 1,2 procenta ve druhém čtvrtletí mnohem více, než se očekávalo. Vyplývá to z prvního odhadu růstu, který zveřejnil francouzský statistický úřad INSEE. Analytici očekávali zvýšení hrubého domácího produktu kolem 0,5 procenta.

Statistický úřad dodal, že podle jeho výpočtu za celý letošní rok HDP stoupne minimálně o 1,9 procenta. Vláda očekává růst v rozmezí od dvou do 2,5 procenta.

Zpráva je prvním rychlým odhadem, který naznačuje, jak se ekonomikám v Evropě daří vyrovnat se slabšími údaji ze zahraničí, hlavně se zpomalením růstu americké ekonomiky. První odhad nezahrnuje detailní údaje.

Ekonomové se shodují, že údaje jsou slabé a překvapivé. Nechtějí se však pouštět do hodnocení ani změn výhledu na celý rok, dokud nebudou znát detailní údaje. Někteří očekávají, že INSEE zprávu reviduje směrem vzhůru.

"Údaje jsou velkým překvapením. Dokonce INSEE očekával před několika týdny růst 0,6 procenta. Evropská komise (odhaduje) 0,7 a nejnižší odhad analytiků byl 0,4. Podle mne výrazně velký negativní vliv měly zásoby," komentoval pro agenturu Reuters údaje ekonom Merrill Lynch Guillaume Menuet. Podle něj je zatím na změnu prognózy na celý rok brzy a INSEE nejspíš reviduje údaj nejméně na 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK