Penzijním fondům klesly zisky na 2,6 mld. Kč

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Penzijním fondům klesly ve třech letošních čtvrtletích zisky na 2,598 miliardy korun ze 4,5 miliardy Kč ve stejném období loni. Na konci září mělo penzijní připojištění 3,504 milionu osob, což bylo o 219.000 více než počátkem letošního roku. Informovala o tom Asociace penzijních fondů. Připojištění na penzi tak nyní využívá více než třetina Čechů.

"Míra zapojení obyvatelstva potvrzuje oblibu produktu a růst odpovědnosti občanů za své příjmy v důchodu", uvedl prezident asociace Jiří Rusnok. Důvodem menšího zisku je podle něj současný vývoj akciového a dluhopisového trhu.

Dynamicky se zvyšuje objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění. Na jejich účtech fondy vykázaly na konci třetího čtvrtletí 129,6 miliardy Kč, tedy o 17 miliard Kč více než na konci loňského roku. Od začátku roku přibývalo na kontech připojištěných 1,8 miliardy Kč měsíčně.

Mírně vzrostl počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele. K 30. září 2006 obdrželo příspěvek zaměstnavatele téměř 830.000 účastníků, což bylo o 8000 více než na konci předchozího kvartálu.

Penzijní fondy i ve třetím kvartále zachovaly konzervativní investování. Z celkového objemu peněz účastníků bylo nejvíce umístěno v dluhopisech (78 procent). Podíl investic v akciích činil 7,5 procenta, podíl na účtech a termínovaných vkladech dosáhl 6,8 procenta a v podílových listech bylo uloženo 3,7 procent celkového portfolia.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich nyní zbylo deset.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK