Rubl je vůči dolaru nejsilnější od roku 1999

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. listopadu (ČTK) - Ruský rubl dnes vzrostl na 26,61 dolaru, a je tak nejsilnější od prosince 1999. Vyplývá to z kurzů, které na internetu uvádí ruská centrální banka. Růstu ruské měny pomohl pokles dolaru na světových devizových trzích. K pohybu kurzů v Rusku podle obchodníků přispěl i nedostatek likvidity v ruském bankovním systému kvůli placení daní.

Dolar klesl vůči euru nejníže za dva a půl měsíce a vůči libře byl jeho kurz nejslabší za rok a půl. Dění na devizovém trhu dnes ovlivnila čínská centrální banka prohlášením, že chce mít v devizových rezervách více jiných měn. Předpokládá se, že většinu má v dolarech, a bude proto do budoucna nakupovat jiné měny nebo dolary prodávat. Čínské devizové rezervy jsou nejvyšší na světě; dosahují bilionu dolarů.

Obchodníci z ruského devizového trhu říkají, že centrální banka dnes do dění na trhu příliš nezasahovala. Zobchodovaný objem 1,8 miliardy dolarů nebyl nijak výjimečný. "Hlavním faktorem na trhu je nedostatek likvidity," uvedl obchodník moskevské divize Raiffeisen.

Rubl roste od té doby, co rostou ceny ropy na světových trzích. Od začátku letošního roku zpevnil o 8,2 procenta. Rusko je druhý největší vývozce ropy na světě po Saúdské Arábii a ruská centrální banka dolary vykupuje, napsala agentura Reuters.

Dnes se cena ropy drží nad 61 dolary za barel. Na konci roku 2001 přitom barel ropy stál méně než 20 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK