Temelín spustil druhý blok a odstavil první, nedodává žádný proud

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 10. listopadu (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín před 22:00 nastartovala reaktor druhého bloku, který byl od září mimo provoz kvůli výměně čtvrtiny paliva. Technici ale téměř hodinu předtím odstavili první blok, takže elektrárna nebude o víkendu dodávat do rozvodné sítě žádnou elektřinu.

Řekl to mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Upřesnil, že první blok čeká pravidelná zkouška regulačních zařízení reaktoru, které elektrárna kontroluje jednou měsíčně. Po jejím vyhodnocení energetici obnoví dodávku elektřiny z prvního bloku zřejmě v pondělí ráno.

Spuštění reaktoru druhého bloku schválil Státní úřad pro jadernou bezpečnost, nyní jej čeká série testů, které potrvají zhruba týden. Reaktor byl mimo provoz delší dobu, než energetici plánovali, protože palivo vykazovalo nečekané větší funkční odchylky. Technici pomocí monitorovacího programu jeho chování sledovali a museli dokončit analýzy po výměně paliva. Zároveň ČEZ přistoupil spolu s dodavatelem paliva k úpravám v konstrukci nových článků, aby odchylky omezil. Temelín má v jednom reaktoru 163 palivových kazet s celkem 92 tunami paliva. Každoročně se mění čtvrtina, tedy zhruba 23 tun paliva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK