Nečas: Zákoník práce začne platit 1. ledna 2007 v nynější podobě

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Zákoník práce vstoupí s největší pravděpodobností v platnost k 1. lednu 2007 v nynější podobě, tedy i s chybami, které jsou v něm obsaženy. Po dnešním mimořádném jednání tripartity, tedy zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů, to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Odbory odmítly návrh na odložení účinnosti normy na 1. duben 2007, během něhož by se odstranily největší chyby.

Odbory nepřistoupily podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha k dohodě kvůli obavám z toho, jaká vláda zde bude za několik měsíců a tedy i riziku dalšího odložení účinnosti. "O úpravách jsme připraveni intenzivně jednat," dodal Štěch. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl uvedl, že odbory odmítnutím dohody převzaly odpovědnost za ekonomické dopady, které kvůli přijetí chybné legislativy vzniknou. Podle zaměstnavatelů hrozí například kolaps veřejné dopravy, ochromení záchranné služby v podnicích či ohrožení zdravotní péče občanů.

Nečas informoval o tom, že návrh na odložení účinnosti zákoníku o jeden rok leží ve sněmovně. Návrh na jeho projednání ve zrychleném čtení podle něj s pravděpodobností hraničící s jistotou neprojde kvůli vetu poslanců ČSSD a KSČM. Ti mají ve sněmovně 100 hlasů. MPSV proto již zahájilo práce na přípravě novely zákoníku práce, která by měla odstranit chyby v normě. Tato novela ale bude muset projít celým legislativním procesem včetně projednání v tripartitě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK