AK: Protest rolníků proti uzavření cukrovarů ES bude příští středu

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Kolem 150 pěstitelů cukrovky se má sejít ve středu 22. listopadu k demonstraci před německou a britskou ambasádou kvůli záměru cukrovarnické společnosti Eastern Sugar (ES) uzavřít svých pět závodů ve střední Evropě, včetně tří cukrovarů v České republice. ČTK to řekl po dnešním jednání organizačního štábu zemědělců prezident Agrární komory Jan Veleba. Eastern Sugar je podle AK napůl vlastněna britskou firmou Tate&Lyle a francouzskou Saint Louis Sucre, kterou kontroluje německý Süd Zucker.

Pěstitelé cukrovky budou od 11:00 hodin demonstrovat před německou ambasádou a od 12:30 před ambasádou britskou. Vybaveni budou podle Veleby transparenty a zazní také projevy s jejich stanovisky. "Skupina zástupců předá každému ambasadorovi memorandum a požádáme je, aby svým politickým vlivem pomohli dostat do struktur Evropské unie, že rušit cukrovku v jedné z nejúrodnějších oblastí na Hané je nesmysl," uvedl dále šéf komory. Uzavření závodů Eastern by podle něj znamenalo výrazný pokles domácí produkce cukru. O odbyt by přišla zhruba pětina z 900 pěstitelů cukrovky, konstatoval.

Eastern Sugar zvažuje uzavření závodů ve střední Evropě kvůli omezení výroby cukru v EU. V Česku zaměstnává asi 400 lidí a drží kvótu na výrobu zhruba 102.000 tun cukru. Pokud by domácí závody v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci zavřela a kvótu odprodala Bruselu za stanovenou kompenzaci, klesla by o více než pětinu domácí produkce cukru limitovaná národní kvótou ve výši 454.000 tun. Česko, dosud vývozce, by muselo začít cukr dovážet.

Kromě České republiky hodlá Eastern Sugar opustit výrobu také na Slovensku, kde její podíl na národní cukerní kvótě představuje 34 procent, a v Maďarsku, kde se tak produkce cukru sníží zhruba o 100.000 tun, což znamená čtvrtinu tamní národní kvóty. Problémem se nedávno zabývali i ministři zemědělství států visegrádské čtyřky a shodli se, že budou při jednáních s Eastern Sugar spolupracovat. Chtějí především zjistit, jak si zajistit kvóty na výrobu cukru, které nyní mají cukrovary Eastern Sugar.

V EU platí od července reforma cukerního pořádku, která počítá s tím, že zaručené ceny cukru v unii klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny. Snížit se má podstatně celková produkce cukru a export z Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK