Do tendrů Lesů ČR na práce v lesích se přihlásilo 113 firem

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 13. listopadu (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) přijal do výběrových řízení na práce v lesích nabídky od 113 firem. Jeden subjekt nabídku doručil po uzávěrce. Tendr v předpokládané hodnotě 6,08 miliardy Kč bez DPH se týká všech lesů podniku a je rozdělen na 278 územních jednotek. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.

"Počet přihlášených subjektů odpovídá našim očekáváním. V současné době máme téměř 100 smluvních partnerů," řekl Vyšohlíd.

Možnost podat nabídku skončila dnes ve 13:00, přičemž většinu nabídek firmy doručily právě dnes.

Vítězové by měli být známí do konce prosince. Podle nových smluv, které budou trvat jeden rok, by se mělo začít pracovat od 1. ledna. Během příštího roku by LČR měly vyhlásit takzvané střednědobé tendry na nejméně tři roky. Smlouvy z nich by platily od ledna 2008.

Vypsáním nových tendrů se LČR snaží napravit stav vyplývající z letošního rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad smlouvy vzešlé ze dvou kol tendrů v roce 2005 sice nezrušil, ale označil je za nezákonné. Bývalé vedení LČR tato výběrová řízení, která se týkala více než poloviny lesů, totiž nevypsalo podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Na zbylé části lesů firmy pracují podle smluv, které vyprší ke konci letošního roku.

Lesnické firmy mají k tendrům výhrady. Tvrdí, že vypsání soutěže v nynějším termínu může způsobit problémy v lesnickém sektoru, protože firmy nestihnou na přelomu roku přestěhovat své kapacity. Také údajně hrozí, že v případě odvolání neúspěšných uchazečů se práce v lesích na několik měsíců zastaví.

Proti tendrům se staví zejména firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství. Nelíbí se jim, že tendry se týkají i ploch, na které mají firmy z loňských výběrových řízení uzavřené dlouhodobé smlouvy. Sdružení v pátek oznámilo, že jeho členové požádali Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o vydání předběžného opatření na pozastavení tendrů nebo zákaz podpisu smluv s jejich vítězi.

Lesy ČR kritiku odmítly a tendry chtějí dokončit. "Dokončení tendrů je pro nás jediná zákonná možnost jak naplnit letošní rozhodnutí ÚOHS, podle kterého se naše smluvní vztahy musejí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek," řekl Vyšohlíd.

LČR patří asi polovina lesů v zemi. Loni firma vytvořila při tržbách 6,2 miliardy korun zisk 418 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK