EBRD předpovídá Česku zpomalení růstu na 4,8 procenta

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (ČTK) - Česká ekonomika v letošním roce vykáže růst hrubého domácího produktu v rozsahu 6,2 procenta, příští rok se ale tempo růstu sníží na 4,8 procenta. Odhaduje to Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) ve své nejnovější zprávě. Naopak Slovensku letos předpovídá růst o 6,4 procenta a příští rok zrychlení na 6,5 procenta. Evropská komise minulý týden odhadla, že růst české ekonomiky příští rok zpomalí na 5,1 procenta a letos si udrží šestiprocentní růst. Stejně ho odhaduje Česká národní banka.

EBRD dnes uvedla, že růst ekonomiky ve většině případů potáhne domácí poptávkou. Určitým rizikem ale bude růst inflace a rovněž případné snížení objemu přímých zahraničních investic. Pokud by se ale vzalo všech 29 zemí, jejichž ekonomiku banka považuje za tranzitivní, tempo růstu se zvýší z 5,7 procenta v roce 2005 na 6,2 procenta letos.

Navzdory příznivé prognóze ale růst všech 29 zemí nebude tak silný, jako byl v roce 2004. Tehdy skupina tranzitivních ekonomik vykázala rekordní růst 6,7 procenta. Na příští rok EBRD předpovídá této skupině zemí růst asi šest procent. Značně silný růst si udrží Ázerbájdžán, kde ekonomika letos i příští rok díky nerostnému bohatství vzroste až o 25 procent.

"Růst získává na síle. Je silnější ve východní části regionu, tedy v zemích bývalého Sovětského svazu než ve střední Evropě. Růst je velmi silný i v jihovýchodní Evropě, kde je tažen spotřebou, ale rovněž vysokými cenami pohonných hmot a surovin," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom EBRD Erik Berglof. Na růst ekonomik má ale čím dál větší vliv i samotný trh, než jen snaha vlád podporovat hospodářství.

V rámci střední Evropy si příští rok podle EBRD nejhůře povede Maďarsko, kde se tempo růstu zpomalí na 2,5 procenta. Slabší růst než v Česku bude v Polsku a ve Slovinsku. Na jihovýchodě Evropy se růst s výjimkou Chorvatska a Makedonie v příštím roce udrží nad pěti procenty, ve většině zemí se však mírně sníží.

EBRD vznikla v roce 1991 jako finanční ústav, jehož smyslem je pomoci zemím bývalého komunistického bloku překlenout složité období od plánovité ekonomiky na tržní hospodářství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK