Americké akcie vzrostly díky poklesu cen ropy

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí rostly, protože investoři sázeli na to, že klesající ceny ropy podpoří růst firemních zisků. Nahoru tak šly především akcie velkých průmyslových koncernů, například General Electric Co.

Dow Jonesův index stoupl o 23,45 bodu na 12.131,88 bodu, tedy o 0,19 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,7 procenta na 2406,38 bodu, když si 16,66 bodu připsal.

Na širším trhu ale brzdila růst nervozita investorů před zprávami o inflaci, které tento týden zveřejní americké úřady a které naznačí další vývoj úroků. Ministerstvo práce USA dnes zveřejní údaje o říjnovém vývoji výrobních cen a ve čtvrtek vláda zveřejní čísla o spotřebitelské inflaci.

Jakmile budou oba inflační ukazatele mimo očekávané hodnoty, vzroste riziko, že centrální banka přehodnotí svůj postoj vůči úrokům, uvedl hlavní investiční stratég společnosti McDonald Financial Group. "Pokles cen energií stále bude mít na trh pozitivní vliv," dodal.

Dolar vzrostl, a smazal tak část ztrát z minulého týdne. Investoři přehodnotili výhled, že by zahraniční centrální banky mohly výrazně snižovat podíl dolaru v devizových rezervách.

Dolar za celý den stoupl téměř o půl procenta na 118,17 JPY a kurz eura se zvýšil o 0,2 procenta na 151,29 JPY. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2802 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK