Japonská ekonomika zrychlila růst na 2,0 pct

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. listopadu (ČTK) - Japonská ekonomika rostla ve třetím kalendářním čtvrtletí rychleji, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt v celoročním přepočtu zrychlil růst na 2,0 procenta z tempa 1,5 procenta v předešlém čtvrtletí, oznámila japonská vláda.

V mezičtvrtletním srovnání se HDP zvýšil o 0,5 procenta po růstu o 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí. Finanční trhy čekaly v průměru růst jen 0,2 procenta a v celoročním přepočtu jedno procento.

Japonsko vykazovalo růst již sedmé čtvrtletí po sobě a podařilo se mu překonat i slabý růst ve Spojených státech, který ve třetím čtvrtletí činil jen 1,6 procenta. Vláda však zůstává opatrná a poukazuje na slabou domácí spotřebu. Doporučuje proto centrální bance, aby svou měnovou politikou zatím ekonomiku podporovala, to znamená, aby zatím příliš nezvyšovala úrokové sazby.

Soukromá spotřeba se proti předešlému čtvrtletí snížila o 0,7 procenta, naopak vývoz vzrostl o 2,7 procenta. Krmě exportu růst podporovaly firemní investiční výdaje, které stouply o 2,9 procenta.

"Údaje ukazují, že ekonomika nadále expanduje a dostává se do stabilního tempa. Zdá se však, že růst je veden zahraniční poptávkou," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Daiwa SB Investments Jasuhiró Onakado.

Dnešní údaje příjemně překvapily finanční trhy, protože vládly obavy, že největší asijská ekonomika by mohla zaznamenat pokles. Akcie na tokijské burze výrazně vzrostly a posílil i kurz jenu. Podle ekonomů je nyní pravděpodobné, že Bank of Japan již brzy zvýší základní úrok z nynějších 0,25 procenta. Banka sazbu z nulové úrovně zvedla poprvé po několika letech v červenci a naznačila, že bude úroky v budoucnu postupně zvyšovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK