Většímu posilování koruny brání platební bilance

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Česká měna zahájila den posílením, a to vůči euru i dolaru. Koruna se proti euru v 11:00 obchodovala silnější na 28,05 Kč/EUR. Proti dolaru posílila na 21,86 Kč/USD. Výraznější posílení koruny omezuje dnes zveřejněný horší výsledek platební bilance za září. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Běžný účet skončil ve schodku téměř 14 miliard, což je výrazně horší výsledek, než se čekalo. Koruna tak podle Tomáše Vlka z Patria Online zareagovala přechodným oslabením na 28,10 Kč/EUR. "Nyní se však opět vrací na předchozí úroveň," dodal s tím, že běžný účet by v průběhu dne mohlo tlumit pozitivní vliv regionu.

"Zatímco slovenská měna je dnes na maximu, běžný účet zatím krotí českou korunu v dalším posilování. Kurs slabší než 28,15 CZK/EUR bereme pro exportéry jako příležitost k zajištění se během listopadu, na konci roku čekáme kurz 27,80 Kč/EUR," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Naopak vliv na kurz nemají dnes zveřejněné ceny výrobců, které podle Vlka nepřekvapily. "Meziměsíční stagnace znamená pouze nepatrné odchýlení od konsensu, meziroční růst cen je podle očekávání," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK