ČSA ve třech čtvrtletích snížily ztrátu na 324 mil. Kč

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - České aerolinie vykázaly za tři čtvrtletí letošního roku ztrátu 324 milionů korun a snížily tak pololetní ztrátu 773 milionů o více než 400 milionů. Výsledek je přesto o 50 milionů horší než ve stejném období roku 2005. Na tiskové konferenci o tom informoval prezident ČSA Radomír Lašák. Plán hospodářských výsledků firmy na celý rok 2006 i nadále počítá z celkovou ztrátou téměř půl miliardy korun.

Kumulovaná ztráta z předchozích let však už přesahuje jednu miliardu korun. Obrat v hospodaření by měl nastat příští rok, přičemž vydělávat by ČSA znovu měly začít po restrukturalizaci v roce 2008.

Největším akcionářem aerolinek je stát, který prostřednictvím ministerstva financí a České konsolidační agentury kontroluje přes 91 procent akcií firmy. Ministr financí Vlastimil Tlustý podle tisku pochybuje o schopnosti nynějšího vedení ČSA v čele s prezidentem Lašákem vést firmu k ziskovosti. Chce proto s ministerstvem dopravy vypsat tendr na poradenskou firmu, která navrhne restrukturalizaci aerolinek.

ČSA byly v posledních šesti letech třikrát v zisku a třikrát ve ztrátě. ČSA nedávno požádaly stát, aby jim pomohl kapitálovou injekcí ve výši dvou miliard korun, s níž by firma mohla všechny své ztráty umazat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK