Růst v EU se za 3. čtvrtletí zpomalil na 2,8 pct

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu ekonomiky Evropské unie se ve třetím čtvrtletí mírně zpomalilo na 2,8 procenta ze 2,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve 12 zemích eura hrubý domácí produkt vzrostl o 2,6 procenta po předešlém tempu 2,7 procenta, oznámil statistický úřad Eurostat v předběžném odhadu.

Ještě výraznější zpomalení vykázaly mezičtvrtletní ukazatele. HDP proti předešlému čtvrtletí vzrostl v EU jen o 0,6 procenta a v eurozóně o 0,5 procenta po tempu 0,9 procenta v předešlých třech měsících. Výraznější zpomalení vykázaly největší ekonomiky eura - především Francie a Itálie.

Analytici předpokládali, že růst v eurozóně bude mírně vyšší kolem 0,6 procenta a v meziročním srovnání dosáhne 2,7 procenta. Podle výpočtů Eurostatu zůstalo tempo mezičtvrtletního růstu v EU druhé čtvrtletí za sebou nad úrovní USA, kde HDP v červenci až září mezičtvrtletně rostl o jen 0,4 procenta. Meziroční růst v USA na 2,9 procenta však tempo v Evropě stále překonával.

Do stagnace se ve třetím čtvrtletí dostala Francie, kde HDP mezičtvrtletně žádný růst nevykázal. Růst v Itálii se zpomalil na polovičních 0,3 procenta a v Německu na 0,6 procenta z předchozích 1,1 procenta. Meziroční tempa růstu v Itálii a Německu však zůstala stabilní, to znamená v Německu po úpravě na stejný počet pracovních dní 2,8 procenta a v Itálii 1,7 procenta.

Dnešní zpráva je založena na údajích z deseti zemí EU. Podrobnější čísla Eurostat zveřejní na konci listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK