Trh služeb v EU stojí těsně před částečným otevřením

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 14. listopadu (zpravodaj ČTK) - Čeští živnostníci a firmy budou zanedlouho moci poskytovat své služby i za hranicemi České republiky. Směrnice o liberalizaci služeb, která to umožňuje, totiž spěje ke svému definitivnímu schválení. Ve středu se jí budou zabývat europoslanci ve Štrasburku a není pochyb, že pro návrh zvednou ruku. Vyplývá to z vyjádření poslaneckých frakcí Evropského parlamentu.

Směrnice začne platit ihned po uveřejnění v Úředním věstníku EU, ale jednotlivé státy si vymínily, že budou mít tři roky na její převedení do národního práva.

K představě, že například podnikatel ve stavebnictví přijede do zahraničí a místním nabídne, že jim postaví dům, přičemž se bude řídit pravidly jako ve své domovské zemi, má ale směrnice stále ještě velmi daleko. Europoslanci totiž před časem z návrhu vypustili takzvanou zásadu země původu. V podstatě tak zamezili tomu, aby poskytovatelé služeb podléhali svému domovskému právu.

Pasáž, kterou mnozí ekonomové označovali za naprosto zásadní a jež jde opravdu směrem otevření trhu služeb, nahradila "svoboda poskytování služeb". Několik zdánlivě obecných frází v podstatě jednotlivým členským státům Evropské unie umožňuje, aby zahraničním živnostníkům a firmám přístup na své trhy značně znepříjemnily. O toto pravidlo bojovali zejména socialisté v Evropském parlamentu, kteří současný návrh označují jako svůj "obrovský úspěch".

"Směrnice respektuje pracovní právo a posiluje sociální rozměr. Je to jeden z největších úspěchů socialistické frakce," řekl dnes ve Štrasburku šéf socialistů v Evropském parlamentu Martin Schulz.

Stejně jako zásada země původu ze směrnice vypadly citlivé oblasti jako audiovizuální služby, zdravotnictví nebo sociální péče. Naopak členské státy musejí zveřejnit a komisi vysvětlit restrikce, které udržují na volné poskytování služeb na svém území. Směrnice počítá také s tím, že každý stát EU zřídí jediné místo, kde bude možné vyřídit všechny formality související s poskytováním služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK