Výrobní ceny v USA klesly v říjnu nejvíce za pět let

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. listopadu (ČTK) - Výrobní ceny v USA v říjnu klesly ve srovnání s předchozím měsícem o 1,6 procenta, což byl nejhlubší propad od října 2001. Přispěl tomu pokračující propad cen energie a nových osobních a nákladních vozů. Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energie, se propadla o 0,9 procenta. Pokles byl nejhlubší od srpna 1993. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo ministerstvo práce.

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří v průměru očekávali snížení výrobních cen o 0,5 procenta po zářijovém poklesu o 1,3 procenta. Jádrová inflace měla podle jejich odhadů stoupnout o 0,1 procenta. V předchozím měsíci vzrostly jádrové ceny o 0,6 procenta.

Energie v říjnu zlevnila o pět procent a navázala tak na zářijový pokles cen o 8,4 procenta. Ceny zemního plynu byly nižší o 9,3 procenta. Ceny lehkých nákladních vozů se propadly o rekordních 9,7 procenta. V září naopak stouply o 3,5 procenta. Ceny osobních aut se snížily o 2,3 procenta po zvýšení o 2,8 procenta v předchozím měsíci.

"Pokles výrobní inflace není tak velkým překvapením, protože se očekával. Překvapením ale je, že jádrová inflace klesla o 0,9 procenta. Musíme ale počkat na údaje o spotřebitelské inflaci. Ta je mnohem důležitější, než výrobní inflace," dodal k údajům hlavní ekonom Standard & Poor's David Wyss.

Pokles jádrové inflace přivítá centrální banka. Měnový výbor v poslední době zvýšil sazby 17krát za sebou a doufal, že tak zpomalí ekonomiku a zmírní inflační tlaky. Od srpna však banka se sazbami nehýbe a analytici věří, že beze změny zůstanou sazby i na posledním letošním zasedání 12. prosince, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK