České jaderné elektrárny vyrobí asi stejně elektřiny jako loni

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 14. listopadu (ČTK) - České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany očekávají, že letos vyrobí asi 25 miliard kilowatthodin (kWh) elektrické energie. Loni obě zařízení dodala do sítě zhruba 24,7 miliard kWh. Zatímco Temelín předpokládá, že na konci roku přesáhne jeho výroba 11 miliard kWh, a vylepší si tak loňskou nízkou produkci, Dukovany se chtějí dostat těsně k hranici 14 miliard kWh elektřiny, což by bylo nejvíc za celých 21 let provozu. Vyplývá to z údajů zjištěných ČTK.

Již loni vyrobila moravská elektrárna 13,7 miliardy kWh elektrické energie, tedy druhé nejvyšší množství ve své historii. K vyrovnání rekordu z roku 2003 jí chybělo jen šest hodin provozu. Temelín za ní loni kvůli častým odstávkám "zaostal" o více než 2,7 miliardy kWh.

"Rádi bychom v tomto roce dopadli lépe. Předpokládáme, že výroba se dostane nad 11 miliard kilowatthodin," řekl mluvčí Temelína Milan Nebesář. Elektrárna dodala od začátku roku již 10 miliard kWh elektřiny, což by stačilo zhruba 345.000 jihočeským domácnostem na 26 let. V Česku by s "temelínským proudem" vystačily na celý rok dvě třetiny všech domácností.

Temelín pokrývá plných 15 procent celoroční spotřeby České republiky. Výkon elektrárny stačí na pokrytí potřeby přibližně tří krajů. Spolu s Dukovany, jež jsou s výkonem 1760 megawattů po jihočeské elektrárně druhým největším zdrojem elektřiny v tuzemsku, se v obou zařízeních vyrábí asi 31 procent veškeré elektřiny v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK