MMR: Peníze z EU na roky 2004 - 2006 se zřejmě podaří vyčerpat

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Česku se s největší pravděpodobností podaří využít všech peněz vyčleněných z Evropských fondů na roky 2004 až 2006. Na dnešní konferenci Bariéry čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU to řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Mechanismus získávání peněz je ale podle ministra příliš složitý a pro období 2007 až 2013 je třeba administrativu zjednodušit. Zpracování některých žádostí by se mohlo zkrátit z několika měsíců na několik týdnů, dodal

K 1. listopadu vyčerpala ČR ze strukturálních fondů EU 11,7 miliardy korun z celkových 44,9 miliardy, které má k dispozici na období 2004 - 2006 a musí je utratit do konce roku 2008. V letech 2007 - 2013 bude moci získat až 750 miliard korun, tedy zhruba 100 miliard korun ročně.

Mechanismus rozdělování peněz však bude třeba upravit, aby se podařilo tento objem prostředků vyčerpat, uvedl ministr. Jedním z kroků je například změna zpětného financování na průběžný systém, který žadatelům umožní získávat peníze na jednotlivé etapy projektů, a nikoliv zpětně.

Administrativně náročný a zdlouhavý proces nyní podstupují všechny žádosti bez ohledu na to, zda jsou za desítky tisíc korun či za desítky milionů. V příštím období by se podle ministra mělo hodnocení projektů zohlednit podle jejich finanční náročnosti. Zpracování projektů, ve kterých budou zájemci žádat o nižší částky, by se podle něj mohlo zkrátit ze současných několika měsíců na několik týdnů. I rozhodování o finančně náročnějších projektech by mělo být rychlejší.

V novém období by se také mělo zlepšit informování žadatele o aktuálním stavu administrace a hodnocení jeho žádosti. Ministerstvo pro místní rozvoj zamýšlí poskytovat tyto informace on-line pomocí webového účtu. Zároveň se tím zvýší transparentnost rozdělování evropských a tuzemských veřejných finančních prostředků. Přesný termín, od kdy by měl tento systém fungovat, Gandalovič nyní neví, mělo by to ale být v příštím roce.

Česká republika loni z EU získala méně, než kolik do společného unijního rozpočtu vložila, uvádí MMR. Jedním z důvodů je problém DPH. Tuto daň musely vysoké školy a vědecké instituce realizující projekt financovaný z evropských peněz hradit z vlastních zdrojů. Podle nového pohledu na výklad zákona o DPH je ale možné odpočet uplatňovat, řekla na konferenci ředitelka Institutu pro sociální a ekonomické analýzy Simona Weidnerová. Instituce a vysoké školy tak mohou podávat větší počet evropských projektů bez rizika neúměrného zatížení vlastních rozpočtů. Zároveň se tím zvýší návratnost vkladu ČR do společného fondu na výzkum a vývoj v EU a celkově se zvýší výdaje na výzkum a vývoj v tuzemsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK