Koruna mírně posílila na 28,06 Kč/EUR a 21,90 Kč/USD

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Česká měna si dnes po mírném ranním posílení již další zisky nepřipsala a stagnovala na 28,06 Kč/EUR. Rovněž vůči dolaru se koruna dnes obchodovala silnější na 21,90 Kč/USD. Výraznější posílení koruny omezoval dnes zveřejněný horší výsledek platební bilance za září. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Běžný účet skončil ve schodku téměř 14 miliard korun, což je výrazně horší výsledek, než se čekalo. Pozitivní nálada vůči rizikovějším trhům však pomohla koruně ke stagnaci, když ostatní regionální měny vůči euru v průběhu dneška posílily, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. "Nebýt statistiky, posílila by dnes koruna pod psychologickou hladinu 28,00 Kč/EUR," dodal Vladimír Pikora z Next Finance.

Například slovenská měna dnes dosáhla svého historického maxima. "To nasvědčuje obnovenému zájmu o střední Evropu," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Česká koruna má podle Pikory stále šanci dohnat náskok okolních měn. Zejména rýsující se stabilizace politické situace v České republice by mohla povzbudit další nákup korunových aktiv, odhadl Pikora a dodal, že dosažení nového historického rekordu koruny v průběhu příštích týdnů je velmi reálné.

Dnes zveřejněné říjnové ceny průmyslových výrobců skončily víceméně v souladu s očekáváním a do kurzu koruny se neprojevily, sdělil Frayer. Kalendář zveřejňování makroekonomických indikátorů ve středu zakončí zářijové maloobchodní tržby, které by měly díky rostoucím disponibilním důchodům vykázat opět solidní růst, dodal.

Dolar dnes nejprve posílil vůči euru po zveřejnění ekonomických dat v Německu, uvedl Vlk. Odpolední zveřejnění statistik z USA vyvolalo však podle analytiků obavy o zdraví největší ekonomiky světa a promítlo se do propadu americké měny až na 1,2870 USD/EUR. Na signály o možném zásahu Francie do tržního prostředí však zareagoval dolar smazáním všech ztrát a vzrostl až na 1,2810 USD/EUR, sdělil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK