HN: Italská společnost Tiscali opouští český trh

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Telekomunikační firma Tiscali, která je v tuzemsku jedním z alternativních operátorů, opouští Českou republiku. Italské vedení společnosti rozhodlo o odchodu tento týden, informují Hospodářské noviny. Firma se podle nového obchodního plánu zaměří především na trhy v Itálii a Velké Británii.

V Česku Tiscali nabízí rychlé připojení k internetu, běžné volání či pronájem serverů. Nový obchodní plán italské firmy, který má deník k dispozici, je tříletý a nespecifikuje, kdy by česká Tiscali měla být prodána. Zdroj HN, obeznámený s trhem, však uvedl, že by to mohlo být okamžitě. "Tiscali bylo neoficiálně na prodej již v minulosti. Majitele změní ihned poté, co se objeví zájemce s nabídkou, kterou vedení společnosti akceptuje," uvedl zdroj.

Tiscali již v roce 2005 naznačilo, že z Česka odejde. Společnost informaci později dementovala s tím, že zde naopak hodlá dále nabízet své služby. "Na základě analýz jsme se rozhodli, že zavedená pobočka bude nadále působit v České republice," uvedl v prosinci loňského roku generální ředitel Tiscali Telekomunikace Naveed Gill.

Kupce bude Tiscali pravděpodobně hledat na tuzemském trhu. Již v roce 2005, kdy se o prodeji spekulovalo, se o koupi údajně zajímaly společnosti GTS Novera a středoevropský telekomunikační operátor pro firmy eTel. Společnost GTS deníku k možné akvizici odmítla vyjádřit.

Další z alternativních operátorů, České radiokomunikace, o možném převzetí Tiscali neuvažuje. "Domnívám se, že o tuto firmu pravděpodobně nebudeme mít zájem. Struktura jejích zákazníků se nám nehodí," řekl šéf Českých radiokomunikací Miroslav Čuřín.

Podle HN je pravděpodobné, že nový vlastník provede změny v nabídce služeb, které nyní Tiscali zákazníkům poskytuje. Podobně postupovala třeba GTS. Ta na konci října vypověděla smlouvy na některé služby, které nabízely firmy, jež v roce 2005 koupila, připomínají HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK