Temelín přerušil testy na druhém bloku, netěsní potrubí

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 15. listopadu (ČTK) - Technici Jaderné elektrárny Temelín přerušili fyzikální testy na druhém bloku, které předcházejí připojení reaktoru do sítě. Důvodem bylo netěsnící potrubí, které odvzdušňuje systém napájecí vody jednoho ze čtyř parogenerátorů. ČTK o tom informoval mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Podle něj lze předpokládat, že by technici měli opravu provést v krátké době. První blok Temelína dodává elektřinu bez omezení.

"Přípravu bloku na obnovení provozu provázejí velké teplotní změny, a tyto úniky se přitom objevují. Zjednodušeně to lze popsat jako dotažení kapajícího kohoutku," uvedl mluvčí.

Energetici blok spustili minulý pátek po souhlasu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Zařízení bylo od září mimo provoz kvůli výměně paliva. Reaktor bloku byl odstaven delší dobu, než energetici původně plánovali, neboť palivo vykazovalo nečekané větší funkční odchylky. Pomocí monitorovacího programu technici jeho chování sledovali a museli dokončit analýzy po výměně paliva. Zároveň ČEZ přistoupil spolu s dodavatelem paliva k úpravám v konstrukci nových článků, aby odchylky omezil.

Temelín má v jednom reaktoru 163 palivových kazet s celkem 92 tunami paliva. Každoročně se mění čtvrtina, tedy zhruba 23 tun paliva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK