Japonské akcie ve středu mírně klesly

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily, protože investoři vybírali zisky u titulů, jejichž tržby jsou spojené s domácí poptávkou. Pokles však zmírnil zájem o čipové firmy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 0,3 procenta na 16.243,47 bodu.

Ceny japonských akcií nadále podporovala úterní zpráva o překvapivě příznivém vývoji japonského hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí. Někteří analytici však vyjádřili obavy o budoucí vývoj japonské ekonomiky i cen akcií. "Údaje o HDP byly pro investory úlevou, současná ekonomická čísla jsou však smíšená," prohlásil Jutaka Širaki z makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities.

Dodavatel zařízení pro výrobu čipů Tokyo Electron dnes nicméně posílil o 1,8 procenta. Firma v úterý oznámila, že její pololetní zisk stoupl o více než polovinu na nový rekord díky silné poptávce ze strany výrobců paměťových čipů.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči japonskému jenu po úterním propadu, za kterým stály slabé údaje o vývoji výrobních cen a maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Trh nyní čeká na nové zprávy, jejichž prostřednictvím by si mohl učinit lepší představu o vývoji úrokových sazeb v USA.

V závěru tokijského obchodování stoupl dolar vůči jenu na 117,80 JPY ze zhruba 117,60 JPY v úterý večer v New Yorku. Euro zůstalo vůči dolaru bez větších změn na 1,2805 USD a vůči jenu nepatrně posílilo na 150,85 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK