Státní rozpočet pro příští rok nejvíc přidává ČTÚ

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - S nejvyšším nárůstem peněz pro příští rok bude moci z rozpočtových kapitol počítat zřejmě Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Proti letošnímu roku vzroste objem peněz, které bude moci utratit, o téměř 52 procent. Naopak Senát bude příštím roce hospodařit s rozpočtem o 10,7 procenta nižším, než je rozpočet pro letošní rok. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok, o jehož definitivní podobě bude sněmovna hlasovat v první polovině prosince.

ČTÚ hospodaří letos s částkou 608,5 milionu korun; pro příští rok rozpočet počítá s 924,5 milionu korun. Senát naproti tomu bude moci příští rok utratit 562 milionů korun, letos to je téměř 630 milionů korun.

Další vysoké nárůsty mají navrženy Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), Akademie věd ČR, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo kultury a ministerstvo průmyslu a obchodu. Rozpočet NKÚ by měl vzrůst o 25,9 procenta, rozpočet Akademie věd o 19,3 procenta a rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí o 19,8 procenta. Na kulturu půjde o 18,5 procenta více peněz a ministerstvo průmyslu bude moci utratit o 19 procent více, než v letos.

Vedle Senátu návrh počítá s úbytkem peněz pro ministerstvo životního prostředí, kterému vláda sebrala 3,5 procenta. O tři procenta nižší bude rovněž rozpočet Úřadu vlády. Méně peněz dostanou také rozpočtové kapitoly Bezpečnostní informační služby, ministerstva obrany, Úřadu pro ochranu osobních údajů, Českého statistického úřadu a Českého báňského úřadu.

Základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a schodek schválila sněmovna 26. října. Deficit bude 91,3 miliardy korun při příjmech 949,5 miliardy a výdajích 1,0408 bilionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK