Coface: Nejrizikovějším odvětvím ekonomiky je letos doprava

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Největší hrozba prohlášení konkurzu se letos v Česku vznáší nad podniky z odvětví dopravy, skladování a spojů, které v porovnání s loňskem předstihlo zpracovatelský průmysl. Vyplývá to z analýzy společnosti Coface Czech, která porovnala počty prohlášených konkurzů v roce 2005 a v prvních třech čtvrtletích roku 2006 s počty registrovaných subjektů v jednotlivých sektorech ekonomiky.

K nejbezpečnějším odvětvím naopak patří veřejné a sociální služby a také finanční služby, uvedl ředitel Coface Czech Radek Laštovička. "I když riziko konkurzu v dopravě je letos 17krát vyšší než ve veřejných službách a o dvě třetiny vyšší než v celé ekonomice, přesto je stále velmi nízké," dodal. Hrozba konkurzu se v tomto odvětví týká jen necelé desetiny procenta registrovaných subjektů.

Jen nepatrně nižší míra rizika prohlášení konkurzu (0,08 procenta) je v průměru ve zpracovatelském průmyslu, který však zahrnuje i výrazně rizikovější obory. K nim patří především kožedělný průmysl (0,47 procenta) a výroba dopravních prostředků (0,37 procenta). Naproti tomu nejmenší pravděpodobnost konkurzu v rámci zpracovatelského průmyslu je v elektrotechnickém průmyslu (0,03 procenta).

Za leden až září 2006 bylo v ČR prohlášeno 904 konkurzních řízení. I když se ve třetím kvartále nárůst počtu konkurzů v porovnání s předchozími měsíci roku zpomalil, stále podle odhadu Coface Czech existuje možnost, že poprvé od roku 2001 se změní trend a počet konkurzů se meziročně zvýší. Důvodem může být podle Laštovičky zrychlení vyřizování nových konkurzů. Za rok 2005 evidovala Coface Czech 1205 prohlášených konkurzů.

Více než třetina prohlášených konkurzů se letos týkala firem zabývajících se obchodem a opravami. Ty však mají zároveň zdaleka největší podíl na celkovém počtu registrovaných ekonomických subjektů v ČR. Při zohlednění váhy sektoru obchodu v ekonomice však je jeho rizikovost jen nepatrně vyšší než ekonomiky jako celku.

V porovnání s jinými státy střední a východní Evropy patří Česko k zemím s celkově nižší průměrnou mírou insolvence podniků. Z údajů Coface Central Europe vyplývá, že největší míru insolvence (téměř dvě procenta) má v regionu Maďarsko, následované těsně Rumunskem. Konkurzní řízení v těchto zemích tak hrozí během roku zhruba každému 50. činnému podniku.

Pro Českou republiku uvedla Coface Central Europe hodnotu zhruba 0,3 procenta. Tato analýza však nevychází z celkového počtu registrovaných subjektů, ale z expertního odhadu počtu činných subjektů, který v případě České republiky činí 700.000. Do počtu insolvencí jsou přitom zahrnuty i soudní vyrovnání a konkurzy zrušené pro nedostatek majetku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK