Lesnické firmy opět mohou pracovat v lesích podniku Lesy ČR

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 15. listopadu (ČTK) - Lesnické společnosti, které kvůli soudním předběžným opatřením nemohly pracovat v lesích státního podniku Lesy České republiky, mohou obnovit práci. Vrchní soud v Praze v minulých dnech zrušil poslední předběžné opatření o ukončení prací, které vydal Krajský soud v Ústí nad Labem. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.

Celkem se v létě vydaná předběžná opatření týkala 97.000 hektarů státních lesů, tedy více než sedmi procent ploch LČR. Zastavením prací bylo postiženo osm lesnických firem, například Forest Česká Lípa, Lesy Beskydy, Uniles a Krušnohorské lesy.

Předběžná opatření vydaly krajské soudy v Ostravě a Ústí nad Labem na základě žaloby společnosti CE Wood. Ta se domáhá zrušení smluv, které LČR uzavřely s jinými firmami na základě dvou kol loňských tendrů. Antimonopolní úřad smlouvy z těchto tendrů označil za nezákonné, protože tendry nebyly v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Samotné smlouvy ale antimonopolní úřad nezrušil.

CE Wood, která v prvním kole minulých tendrů neuspěla a druhé bojkotovala, podle dostupných informací podala u různých krajských soudů 25 žalob na zrušení smluv mezi LČR a firmami. Z toho v 17 případech soudy návrh na předběžné opatření zamítly v prvním stupni a zbylých osm v odvolacím řízení. O případném zrušení smluv budou krajské soudy dál rozhodovat.

"Soudy daly za pravdu argumentaci LČR, že předběžná opatření by byla jak protizákonná, tak nepřiměřená. Jejich nařízení by navíc mohlo způsobit nedozírné škody na lesních porostech," řekl generální ředitel LČR František Koníček.

V říjnu LČR vypsaly jednoročních tendry na všechny plochy lesů. Přihlásilo se do nich 113 firem a nyní probíhá vyhodnocování nabídek. Do tendrů se přihlásila i firma CE Wood. Vítězové tendrů by pro LČR měli začít pracovat od 1. ledna 2007.

Vypsáním nových tendrů se LČR snaží napravit stav vyplývající z letošního rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že podnik musí ve výběrových řízeních postupovat podle zákona o veřejných zakázkách a že je třeba co nejdříve řešit stav, vyplývající ze starých tendrů.

LČR tvrdí, že díky novým tendrům vzroste roční zisk podniku o stovky milionů korun a finanční výnosy by měly být vyšší až o jednu miliardu korun. Loni firma vytvořila při tržbách 6,2 miliardy korun zisk 418 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK