MMR: Peníze z EU půjdou zejména na dopravu a životní prostředí

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Peníze z evropských fondů půjdou v letech 2007 až 2013 především na rozvoj dopravní infrastruktury, životní prostředí a rozvoj regionů. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Rozdělení peněz vyplývá z národní strategie a operačních programů, které dnes schválila vláda. Česká republika tak má šanci získat v příštích sedmi letech až 750 miliard korun, tedy asi 100 miliard korun ročně.

"Evropské peníze nyní půjdou například na stavby dálnic a modernizaci železnice, na rekvalifikace pro nezaměstnané i vzdělávání obecně, na opravy kulturních památek a řadu dalších oblastí," řekl Gandalovič. Například na rozvoj dopravy půjde od příštího roku do roku 2013 zřejmě téměř 5,8 miliardy eur (zhruba 162 miliardy Kč), což je více než 22 procent z celkové částky pro ČR.

Schválené dokumenty je ještě třeba předložit Evropské komisi, která je také musí schválit. Pro žadatele je podstatné, že mohou předkládat nové projekty a začíná také uznatelnost nákladů vynaložených na schválené projekty, uvedla mluvčí MMR Jana Víšková.

Ministerstvo podle Gandaloviče udělá vše pro to, aby čerpání peněz mohlo od 1. ledna příštího roku skutečně začít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK