Al-Džazíra začala vysílat také v angličtině

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (zpravodaj ČTK) - Katarská zpravodajská televizní stanice Al-Džazíra začala dnes po několika falešných startech pod názvem Al-Jazeera English vysílat v angličtině. Současně změnila vzhled svých anglických internetových stránek, které ovšem zpočátku neunesly první nápor. Stanice bude vysílat ze studií v Kataru, Londýně, Washingtonu a Kuala Lumpuru zatím jen 12 hodin, ale postupně přejde na 24hodinový formát.

Kontroverzní stanice, kterou financuje katarská panovnická rodina a která dokázala za deset let arabského vysílání mnohokrát rozbouřit vlny veřejného mínění a rozzuřit vládní představitele jak v arabském světě, tak v Evropě a USA, chce přinést do světového televizního zpravodajství nový proud a novou perspektivu.

Experti se shodují, že jde o první takový pokus, který by mohl uspět proti dosavadnímu faktickému monopolu amerických a britských stanic ve 24hodinovém zpravodajství. Očekávají ale, že tón anglické Al-Džazíry bude ve srovnání s arabským vysíláním umírněnější.

Na Západě bude mít také mnohem obtížnější úlohu než v arabském světě, kde bojovala jen se státními televizemi přísně kontrolovanými tamními vládami. Jakýkoli průlom do státní cenzury byl jednak úspěch sám o sobě a jednak její konkurenti nemohli nijak reagovat.

Bitva o diváka se ale nepovede jen na "domácím hřišti" západních televizních gigantů. Britská BBC podporovaná vládou připravuje svůj nový pokus zahájit naopak vysílání v arabštině pro Blízký východ a uzavřela kvůli tomu několik cizojazyčných rozhlasových stanic včetně české a slovenské.

První pokus BBC v tomto směru zkrachoval, ale řada zaměstnanců arabského vysílání Al-Džazíry sbírala první zkušenosti právě v něm. I dnes má anglická Al-Džazíra mezi reportéry a moderátory známé hvězdy BBC. Podařilo se jí například získat sira Davida Frosta, kterého BBC už poslala do důchodu. Frost je obdobou amerického Larryho Kinga na CNN.

Al-Džazíra si podobně jako kdysi americká CNN vydobyla ostruhy na válce. V případě CNN to byla první irácká válka, v případě Al-Džazíry válka proti Talibanu v Afghánistánu. I dnes zahajovala velkou událostí, protože přesně ve chvílích, kdy začala vysílat naostro, vyšlo varování o hrozbě cunami pro sever Japonska.

Vedení anglického vysílání, které má oficiální ústředí v Londýně, uvádí, že k novému vysílání má už nyní přístup 80 milionů domácností. Prakticky bez dopadu je na USA, kde jeho signál distribuuje jediná nevelká kabelová společnost. V Británii je v nabídce rozšířeného satelitního systému Sky, ale nikoli v kabelových systémech.

Al-Džazíra chtěla zahájit anglické vysílání už v roce 2005, ale svůj záměr musela několikrát odložit. Má nyní kolem 800 zaměstnanců z 55 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK